Alles wat je moet weten over een heat exchanger

Een warmtewisselaar, oftewel een Heat exchanger, zijn ontworpen voor het verwarmen van lucht of gas met water of een andere vloeistof. Voorbeelden van deze vloeistoffen zijn thermische olie, stoom, glycol enzovoort. Ook zijn ze beschikbaar om te koelen of verwarmen met een koudemiddel zoals een warmtepomp voor bijvoorbeeld het condenseren van gassen die vrijkomen tijdens productieprocessen. Als je opzoek bent naar een twin coil om de processen te verduurzamen en effectiever te maken dan zijn daar ook opties in.

Hoe zit een heat exchanger in elkaar

Standaard worden heat exchanger uitgevoerd met koperen buizen, aluminium lamellen en een behuizing van gegalvaniseerd plaatstaal. De verzamelaars en aansluitingen zijn gemaakt van koper of staal. Als je een warmtewisselaar op maat laat maken kunnen hier andere combinaties voor gebruikt worden. De aansluitingen zijn voorzien van Victaulic groeven, flenzen of gasdraad. Voordat een heat exchanger geleverd wordt word deze getest op lekkages en hij wordt verzegeld.

Verschillende uitvoeringen van heat exchangers

Heat exchangers zijn standaard ontworpen om gemonteerd te worden in een horizontale luchtstroom. Het is mogelijk als je een heat exchanger op maat laat maken om hiervan af te wijken en bijvoorbeeld een verticale of schuine luchtstroom te hebben. Uiteraard kan je dan ook de breedte, diepte en hoogte aanpassen zodat deze goed binnen je bedrijf past. Er zijn nog vele andere varianten warmtewisselaars zoals eentje die inwendig geïnspecteerd kan worden en mechanisch gereinigd kan worden doordat de verzamelaars (de waterkasten) ervan af te halen zijn. Op deze manier kan je bij alle pijpen komen. Dit is belangrijk als er gewerkt wordt met vloeistoffen met vervuilende elementen zoals modder, onkruid, micro organismen, kalk enzovoort. Er zijn ook heat exchangers met dubbelwandige pijpen. Deze uitvoering is absoluut noodzakelijk op het moment dat er voorkomen moet worden dat lucht of gas, dat langs de lamellen stroomt in contact komt met de vloeistof die door de pijpen stroomt. Hiermee gebeurd dit niet als er een lekkage in een pijp is, dit is met name belangrijk bij het koelen van elektromotoren of machines. Hiermee heb je een verhoogde zekerheid dat dit geen problemen oplevert. Iedere pijp in de warmtewisselaar zal bestaan uit twee coaxiale pijpen waar kleine kanaaltjes tussen zitten die ervoor zorgen dat eventueel lekkende vloeistof uit de binnenste pijp niet naar buiten stroomt. Op deze manier blijft de vloeistof opgesloten en kan hiermee voorkomen worden dat het apparaat dat gekoeld moet worden beschadigd raakt.